Zakelijke gegevens:
- Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama
- Auteur: John Boyne
- Uitgever: Arena Amsterdam
- Jaar van verschijnen: 2006
- Aantal bladzijden: 55
Samenvatting van het boek:
Bruno is een jongen van 9 jaar die opgroeit in Berlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij woont in een groot huis met zijn ouders en zijn zus Gretel. Als hij op een dag uit school komt is het dienstmeisje, Maria, bezig op zijn kamer om zijn spullen in te pakken. Bruno krijgt te horen dat zijn vader is gepromoveerd. Deze verandering van baan heeft tot gevolg dat ze moeten verhuizen. Bruno weet niet wat voor werkzaamheden zijn vader uitvoert maar zijn moeder is wel op de hoogte. Bruno moet afscheid nemen van zijn vriendjes en dan vertrekt het gezin richting het nieuwe huis naar een plek ver weg. Bruno vindt de verhuizing in het begin best spannend, maar eenmaal bij het huis aangekomen begint Bruno er anders over te denken. Het huis in Oudwis was erg oud en kaal en veel kleiner dan het huis in Berlijn. Ook liepen er veel soldaten in en rond het huis wat Bruno best raar vond. Bruno vond het nieuwe huis maar niks. Hoe hij ook probeerde zijn vader en moeder over te halen om terug te gaan naar Berlijn, moest Bruno toch hier in Oudwis het beste er van maken.
Al snel vindt Bruno een raam op zijn kamer, wanneer hij daaruit kijkt krijgt Bruno een raar gevoel. Hij haalt er zelfs Gretel bij, die volgens Bruno eigenlijk een hopeloos geval is. Samen keken ze uit het raam en zagen ze gebouwen omringd door hoge hekken met prikkeldraad. Er liepen wel honderden jongens en mannen met allemaal een gestreepte pyjama aan. Bruno en Gretel dachten erover na en konden zich niet voorstellen dat mensen zo konden leven. Ze dachten dat het misschien wel een boerderij kon zijn. Het kwam niet in hun op dat het een concentratiekamp was. Doordat er in het nieuwe huis niks was te ontdekken, ging Bruno op ontdekkingsreis. Hij loopt lang langs een hoog hek met allemaal prikkeldraad er om heen. Opeens ziet Bruno een jongen zitten achter het hoge hek, Shmuel. Bruno en Shmuel komen aan het praten en dit is het begin van een bijzondere vriendschap. Shmuel verteld aan Bruno dat het niet leuk is aan de kant van het hek waar hij zit. Bruno begrijpt hier niets van omdat hem werd verteld dat ze het daar goed voor elkaar hadden. Shmuel had vaak erge honger en daarom kwam Bruno regelmatig langs om Shmuel wat eten te brengen.
Op een dag verteld vader aan Bruno dat hij, zijn zus en moeder terug gaan naar Berlijn omdat vader en moeder vaak ruzie hadden. Dit vindt Bruno niet leuk omdat hij nu bevriend is met Shmuel en dan niet meer bij hem langs kan komen.
Wanneer Bruno weer langs Shmuel gaat, spreken Bruno en Shmuel af dat Bruno een keer aan de andere kant van het hek komt. Bruno is erg nieuwsgierig hoe de mensen daar leven en denkt nog steeds dat het daar erg leuk is.
Bruno is weggelopen van huis zonder iets te zeggen aan zijn moeder en zus Gretel. Hij gaat naar zijn vriend Shmuel. Shmuel heeft een gestreepte pyjama voor hem meegenomen. Samen wilden Bruno en Shmuel de vader van Shmuel zoeken omdat hij opeens verdwenen was. Als ze samen door het kamp lopen schrikt Bruno toch wel, hij had het hier zich heel anders voorgesteld. Bruno had het veel gezelliger verwacht. Opeens kwamen er soldaten aan die alle mensen in een gestreepte pyjama omsingelden en zij lijden ze richting een gebouw. Bruno en Shmuel dachten dat ze in dit gebouw gedoucht werden. Toen alle mannen in het gebouw waren en ook Bruno en Shmuel, werd er geschreeuwd dat ze hun pyjama uit moesten trekken. Daarna gingen alle lampen uit. Ondertussen zijn vader, moeder en Gretel, Bruno aan het zoeken en vinden zijn kleren bij het hek van het kamp. Vader rent hard naar het gebouw in het kamp waar Bruno, Shmuel en alle mannen zich bevinden en vergast worden. Vader begint heel hard te schreeuwen en beseft dat hij zijn eigen zoon heeft vermoord. Zijn vrouw en Gretel beseffen ook dat Bruno vergast is. Ze huilen van onmacht bij de kleren van Bruno bij het hek. Dit gebouw was dus een concentratiekamp waar joden werden vergast.
Belangrijke vragen:
1. Wat is de belangrijkste gebeurtenis?
De belangrijkste gebeurtenis vind ik wanneer Shmuel een gestreepte pyjama voor Bruno heeft mee genomen, Bruno hem aantrekt en onder het hek door kruipt. Dit geeft aan dat de vriendschap tussen Bruno en Shmuel echt is. Bruno wil ontdekken hoe het is aan de andere kant van het hek. Samen gaan ze opzoek naar Shmuel ’s vader en eindigen in een gaskamer.
2. Wie is de hoofdpersoon en wat is zijn/haar probleem?
De hoofdpersoon in het verhaal is Bruno. Bruno is een 9 jarige jongen en woont in Berlijn. Doordat zijn vader is gepromoveerd moeten Bruno en zijn gezin verhuizen naar Oudwis. Als Bruno door een raam kijkt op zijn slaapkamer ziet hij iets waarbij hij een raar gevoel krijgt. Het probleem van Bruno is dat hij wil weten waarom er een hek naast zijn huis staat en waarom hij niet aan de andere kant van het hek mag komen. Hij gaat op ontdekkingsreis.
3. Hoe probeert de hoofdpersoon dit op te lossen en lukt dit ook?
De hoofdpersoon, Bruno, probeert zijn probleem op te lossen door weg te lopen van huis en langs het hoge hek te gaan lopen. Hij ontmoet een jongen, Shmuel, die aan de andere kant van het hek leeft. Bruno en Shmuel spreken op een dag af dat Bruno aan de andere kant van het hek komt om samen de vader van Shmuel op te zoeken. Maar wanneer ze samen over het kamp lopen worden ze richting een gaskamer geleid.
4. Welke ontwikkeling maakt de hoofdpersoon door?
In het begin denkt Bruno dat alles wat er achter het hek gebeurd leuk was. Er werd verteld dat er aan de andere van het hek erg gezellig zou zijn. Wanneer Bruno met Shmuel over het kamp loopt begint Bruno er toch wel anders over te denken. Hij ziet dat er geen spelletjes worden gedaan en alle jongens en mannen kijken erg droevig.
5. Wie zijn de andere belangrijke personen? Beschrijf hun relatie met de hoofdpersoon en vertel welke belangrijkste eigenschap ze bezitten.
Shmuel: Shmuel is een Joodse jongen uit het concentratiekamp. Bruno heeft deze jongen ontmoet en dat was het begin van een belangrijke vriendschap. Bruno praat bijna elke dag met Shmuel en brengt hem eten.
Vader: De vader van Bruno is commandant van het concentratiekamp in opdracht van de Furie.
Moeder: De moeder van Bruno weet over het werk van vader maar mag dit niet vertellen aan Bruno.
Gretel: Gretel is de 14 jarige zus van Bruno.
Pavel: Pavel was een Joodse man die elke dag de groente schoon maakt bij Bruno thuis. Wanneer Bruno vertelde aan zijn moeder dat hij van de schommel was gevallen en Pavel hem had geholpen werd moeder hier boos om, dit vond Bruno erg raar.
6. De relaties tussen de hoofdpersonen en de andere personen en de veranderingen daarin.
Bruno en Shmuel worden vrienden in het verhaal, het begin van een belangrijke vriendschap.
Bruno is de zoon van de vader die de baas is van het concentratiekamp.
7. Waar spelen de gebeurtenissen zich af?
Het verhaal speelt zich af in Oudwis. Bruno is van Berlijn naar Oudwis verhuisd omdat zijn vader gepromoveerd was. Door het slaapkamer raam van Bruno ziet hij een hoog hek die zich heel lang uitstrekt. Bruno ontmoet bij het hek een jongen, Shmuel, waar hij ook regelmatig kwam. Eigenlijk is dit een concentratiekamp wat Bruno niet wist en waar hij wordt vergast.
8. Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af?
Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945).
9. Hoe is het verhaal opgebouwd?
Het verhaal bestaat uit 20 hoofdstukken. In het verhaal zitten een paar flashbacks, bijvoorbeeld wanneer Bruno terug denkt aan het leven in Berlijn en zijn familie. Het verhaal is dus niet chronologisch opgebouwd.
Over de auteur.
John Boyne is de schrijver van De jongen in de gestreepte pyjama. Hij is geboren in Dublin in 1971. John heeft op de Hogeschool in Dublin gezeten en op de Universiteit van East Anglia. John heeft 5 boeken gepubliceerd. De jongen in de gestreepte pyjama is daarvan het bekendste boek, dit was ook het eerste boek wat hij schreef voor jongeren. John Boyne is niet alleen schrijver maar ook journalist, hij schrijft onder andere boekrecensies. Zijn boeken worden vertaald in 32 talen en is dus in vele landen verkrijgbaar.
Over het boek.
1. Welke illustratie staat er op de voorkant van het boek?
Op de voorkant van het boek staat een illustratie van een gestreepte pyjama. Deze illustratie heeft met het boek te maken omdat de hoofdpersoon een jongen ontmoet wat leeft in een concentratiekamp waar alle mannen een gestreepte pyjama aan moeten hebben. Aan het einde van het verhaal trekt de hoofdpersoon ook een gestreepte pyjama aan en komt in het concentratiekamp omdat hij erg nieuwsgierig is wat daar gebeurt en om samen met Shmuel zijn vader te zoeken.
2. Is het boek aan iemand opgedragen?
Het boek is opgedragen aan Jamie Lynch, hij is het neefje van John Boyne. Jamie is het eerste kind dat het boek heeft gelezen.
3. Beschrijf de plaatsen die voorkomen in het boek.
Het verhaal speelt zich af in de plaats Oudwis. Bruno is van Berlijn naar Oudwis verhuisd omdat zijn vader gepromoveerd was. Door het slaapkamer raam van Bruno ziet hij een hoog hek die zich heel lang uitstrekt. Bruno ontmoet bij het hek een jongen, Shmuel. Bruno ging daar regelmatig naar toe om eten te brengen en te praten.
4. Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven.
Het verhaal wordt verteld vanuit Bruno, maar het is wel in een hij/zij vorm geschreven. Je weet alleen als je het boek leest wat Bruno denkt. Over de bij personen weet je alles wat er met hun gebeurt en wat ze doen als Bruno ermee te maken heeft.
5. Heeft het verhaal een open of gesloten einde?
Het verhaal heeft een gesloten einde omdat je weet dat Bruno en Shmuel vergast zijn.
Leeservaringen.
Het boek vind ik goed geschreven. Het is makkelijk te lezen omdat het verhaal echt boeiend is. Er zitten geen moeilijke woorden in het verhaal.Het verhaal heeft erge indruk gemaakt over hoe het vroeger ging. Het onderwerp spreekt me aan omdat er een echte vriendschap is tussen Bruno en Shmuel, dat vind ik erg mooi om te lezen. Ik ben door het verhaal erg aan het denken gezet over wat ik zelf zou hebben gedaan als ik bevriend werd met een jongen van het concentratiekamp en of ik dan ook het kamp binnen zou zijn gegaan. Ik had niet verwacht dat het verhaal zo zou aflopen. Ik verwachte niet dat Bruno en Shmuel met andere mannen door soldaten bij elkaar werden geroepen en richting een gaskamer werden geleid. Bij het hek en in het huis in Oudwis spelen genoeg gebeurtenissen af om het verhaal je te blijven boeien. Er zit genoeg tempo in het verhaal. Zelf zou ik deze gebeurtenissen niet willen meemaken omdat ik het heel erg vind wat er in die tijd is gebeurd. Ik hoop dat dit niet terug komt. De gebeurtenissen volgen elkaar goed op. Zelf weet je meer dan dat Bruno weet, dit maakt het verhaal spannend. Het is wel begrijpend dat Bruno de beslissing had genomen om naar de andere kant van het hek te komen want hij wist niet precies wat daar gebeurde, hem werd verteld dat het daar gezellig was. Hij vond het toch niet zo leuk als hij had verwacht. Doordat Bruno over het kamp liep veranderde zijn gedachten over het kamp. De verhaallijnen zijn goed met elkaar verbonden want de personages hebben allemaal met elkaar te maken.Het slot vind ik wel passen bij het boek maar ik vind het zeker niet leuk hoe het verhaal afloopt.
Verwerkingsopdracht.
Dit is een hek om een concentratiekamp, waar Bruno en Shmuel elkaar ontmoetten en waar hun vriendschap begon.
De gestreepte pyjama.
Een commandant zoals de vader van Bruno ook was.
Een gaskamer uit de Tweede Wereldoorlog. Bruno en Shmuel zijn ook vergast in een gaskamer.
Joodse mannen aan het werk. Net zoals Pavel die aan het werk moest bij Bruno thuis.
Soldaten van de Tweede Wereldoorlog. Deze waren ook aanwezig in het concentratiekamp van Shmuel.
De vader van Bruno droeg een mouwband met een hakenkruis erop.
De moeder van Shmuel maakte mouwbanden voor haar gezin met een ster erop. Ze moesten dit dragen anders mochten ze niet hun huis verlaten.
Maak jouw eigen website met JouwWeb