P.S. Ik ben uw dochter
Zakelijke gegevens:
Titel van het boek: P.S. Ik ben uw dochter
Auteurs: Mirjam Oldenhave & Jacques Vriens
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Uitgegeven in: 2004
Aantal bladzijden: 128
Samenvatting:
Sonia was nog maar 3 jaar oud toen haar vader Ties haar achterliet bij haar moeder Jenny. Sinds Jenny zwanger was wist haar vader al in dat hij geen goede vader zou zijn.
Als Sonia 13 jaar oud is gaat ze in de Klepper wonen, een kostschool voor meisjes. Sonia probeert contact te zoeken met haar vader en schrijft hem een brief. Onderaan haar brief schrijft ze ‘P.S. Ik ben uw dochter’, zo weet Ties van wie de brief komt.
Als Sonia een brief terug krijgt, schrijft Ties dat hij liever geen contact wil met Sonia. Toch gaat hij wel door met brieven schrijven aan Sonia.
In de brieven die Sonia schrijft aan Ties vertelt ze over haar leven in de Klepper. Ook vertelt ze over haar moeder met haar nieuwe vriend Stefan.
Ties vertelt Sonia over zijn drankprobleem, zijn hobby poppenkast spelen, zijn kat Bolle en over zijn buren Suus en Arie.
Op een dag krijgt Sonia te horen dat haar moeder zwanger is. Sonia vindt dit helemaal niet leuk, wordt kwaad en valt tegen haar moeder uit.
Als ze weer terug is bij de Klepper is besloten dat Sonia op therapie moet om zichzelf te leren beheersen. Na afloop van de eerste les van haar therapie krijgt ze een bericht van Suus. Suus is de buurvrouw van haar vader. Zijn kat is na een operatie onverwacht overleden. Hij is er helemaal kapot van dat zijn kat is overleden en hij zuipt zich hierdoor helemaal vol. Sonia maakt zich hierover ernstig zorgen en stuurt hem veel brieven om hem op te beuren. Pas na twee weken krijgt Sonia een brief terug van haar vader. Hij vertelt haar wat er allemaal is gebeurd.
Even later is er ruzie geweest op de Klepper en Sonia en haar beste vriendin Chrissie lopen samen weg. ’s Nachts komen ze helemaal dronken terug.
De volgende dag gaat het fout als Sonia half slapend bij de therapie zit. Sonia valt een van de begeleidsters aan na een rollenspel.
Sonia heeft hier veel spijt van en na een gesprek met haar begeleidster Jill moet ze een brief aan haar vader schrijven over hoe ze zich voelt en waarom hij haar heeft verlaten. Na een aantal boze brieven te hebben gestuurd, krijgt ze eindelijk een antwoord van haar vader terug. Hij vertelt Sonia het hele verhaal; hoe hij en Jenny elkaar hebben ontmoet, hoe ze samen gingen wonen, hoe ze samen een kind kregen en waarom hij is weggegaan.
Sonia en haar vader besluiten elkaar te gaan zien na de brieven die ze elkaar hebben gestuurd.
Als haar vader weer weg is, begint Sonia meteen weer met een brief aan haar vader over hoe zenuwachtig ze was. Ook schrijft ze hem dat de klepper gaat sluiten. Hij stelt dan voor dat ze bij hem kan komen wonen. Als Sonia dan met Maarten, een van de begeleiders, op het station op hem staan wachten, krijgen ze te horen dat hij niet op komt dagen. Hij kan het niet, vertelt hij haar later in een brief.
Nu moet Sonia naar Harsholt verhuizen omdat Harsholt samen gaat werken met de Klepper.
Belangrijke vragen:
De belangrijkste gebeurtenis:
De belangrijkste gebeurtenis in het boek vind ik als Sonia en Ties elkaar voor het eerst echt zien.
De hoofdpersoon en zijn/haar probleem:
Sonia is de hoofdpersoon in het verhaal. Sonia’s vader heeft haar achter gelaten met haar moeder en Sonia probeert in het verhaal contact te zoeken met haar vader.
Hoe de hoofdpersoon dit probleem probeert op te lossen en of dat ook lukt:
In het verhaal in het Sonia gelukt om contact te krijgen met haar vader. Na een paar brieven besluiten ze om elkaar te gaan ontmoeten.
De ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt:
Sonia wilt in het begin dat ze met schrijven naar haar vader begon, graag bij hem zijn en als het kon wonen. Aan het einde van het verhaal ziet Sonia het anders in.
De belangrijkste personen, beschrijf hun relatie met de hoofdpersoon en vertel welke belangrijkste eigenschap ze bezitten:
Ties: Ties is de vader van Sonia. Sonia en Ties komen met elkaar in contact door brieven.
De relaties tussen de hoofdpersonen en de andere personen en de veranderingen daarin:
Sonia zou wel graag bij Ties willen wonen maar aan het einde van het verhaal kan Ties dit toch niet aan.
Waar de gebeurtenissen zich afspelen:
De meeste gebeurtenissen spelen zich af op de kostschool van Sonia.
Wanneer de gebeurtenissen zich afspelen:
De gebeurtenissen zouden nu kunnen afspelen.
Hoe het verhaal is opgebouwd:
Het verhaal is chronologisch opgebouwd omdat het verhaal bestaat uit brieven.
Over de auteurs:
Het boek is geschreven door Mirjam Oldenhave & Jacques Vriens.
Mirjam Oldenhave:
Mirjam Oldenhave is geboren in 1960. Ze heeft op school gezeten in Nijmegen en daarna gaf ze 10 jaar toneelles op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Ook speelde ze zelf mee in een toneelstuk dat door het land trok.
Mirjam geeft nu les aan mensen die kinderboeken willen schrijven en speelt ook in de Mees Kees show.
Mirjam is pleegouder met haar man voor kinderen bij wie het thuis niet goed is gegaan. Alle kinderen die bij Mirjam wonen of gewoond hebben, komen wel ergens terug in een van haar boeken.
Jacques Vriens:
Jacques Vriens is geboren op 26 maart 1946 in ’s-Hertogenbosch. Hij deed de opleiding op de Pabo. Hij werkte tot 1993 als onderwijzer en later als directeur op verschillende basisscholen.
Jacques’eerste boek was ‘Die rotschool met die fijne klas’, geschreven in 1976.
Jacques Vriens schrijft veel verhalen over school, bijvoorbeeld over meester Jaap. De drie boeken over meester Jaap zijn bekroond en getipt door de Nederlandse Kinderjury. In 2009 won hij als eerste auteur de Archeonprijs, de prijs voor het beste historische boek van de afgelopen twee jaar, voor Oorlogsgeheimen.
In 2011 vierde Jacques Vriens zijn 35-jarig jubileum als jeugboekenschrijver.
Over het boek:
A: Welke illustratie staat er op de voorkant van het boek? Leg duidelijk uit wat deze illustratie met het boek te maken heeft:
Op de voorkant van het boek staat: P.S. Ik ben uw dochter. Dit zet Sonia onderaan haar eerste brief naar vader die bij haar en de moeder van Sonia is weg gegaan toen Sonia nog klein was.
B: Is het boek aan iemand opgedragen? Probeer erachter te komen wie het zijn en wat ze met de schrijver te maken hebben:
Nee, het boek is niet aan iemand opgedragen.
C: Beschrijf de plaatsen die voorkomen in het boek. Verklaar waarom de schrijver hiervoor gekozen heeft en wat ze met het verhaal te maken hebben.
Het meest speelt het verhaal zich af in de Klepper. De klepper is de kostschool van Sonia. Hier ontmoeten Ties en Sonia elkaar ook. Sonia schrijft vanuit de klepper brieven naar Ties.
Ook Ties’ huis komt vaak voor in het verhaal.
D: Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven? Leg uit!:
Het verhaal is geschreven vanuit de kant van Sonia en de kant van Ties. Het verhaal bestaat uit brieven en Ties & Sonia schrijven steeds brieven naar elkaar toe.
E: Heeft het verhaal een open of gesloten einde? Leg dit ook uit:
Het verhaal heeft een gesloten einde omdat je komt te weten dat Sonia aan het eind van het verhaal toch niet bij Ties gaat wonen omdat Ties het niet aan kan.
Leeservaringen:
Het onderwerp van het verhaal spreekt we wel aan omdat vader en dochter weer met elkaar in contact komen en elkaar weer ontmoeten.
Het is uitgekomen wat ik van te voren van het verhaal verwachte dat Sonia en Ties elkaar weer gingen ontmoeten.
Ik heb nog nooit een ander verhaal gelezen over dit onderwerp.
Het verhaal bevat genoeg gebeurtenissen om mij te blijven boeien omdat er altijd wel wat gebeurde bij Sonia of bij Ties thuis.
Er zit genoeg tempo in het verhaal.
De gebeurtenissen in het verhaal vind ik niet echt geloofwaardig omdat ik denk dat je niet zomaar zonder dat iemand het weet met je vader kunt afspreken via brieven.
De gebeurtenissen zijn niet herkenbaar.
Ik heb zelf nooit iets meegemaakt wat lijkt op deze gebeurtenissen.
In het verhaal staan geen gebeurtenissen wat ik zelf zou willen meemaken.
De hoofdpersoon is in het verhaal wel iemand die voor je gaat leven omdat je meedenkt met wat zij denkt.
Ik kan me heel goed verplaatsen in de gedachten van de hoofdpersoon omdat ik dan zelf ook wel graag mijn vader weer zou willen ontmoeten.
In het verhaal kom je genoeg van de personages te weten om ze te begrijpen.
De gebeurtenissen vind ik logisch op elkaar volgen.
Het verhaal is niet spannend opgebouwd omdat je eigenlijk altijd wel weet wat er gaat gebeuren.
Het verhaal heeft een slot dat goed past bij de gebeurtenissen omdat Ties door de drank niet goed voor Sonia zou kunnen zorgen. Het is geen plezierig slot.
Het verhaal was makkelijk om te lezen, makkelijk taalgebruik.
De zinnen zijn makkelijk te lezen en het verhaal bevat weinig moeilijke woorden.
Er zitten veel dialogen in het verhaal, dit vind ik prettig en maakt het verhaal leuk!
Verwerkingsopdracht:
Schrijf voor een jongerentijdschrift een recensie over het boek. Geef een korte indruk van de inhoud en beschrijf daarna je mening die je met argumenten ondersteunt.
P.S. ik ben uw dochter
Het boek P.S. ik ben uw dochter is geschreven door Jacques Vriens en Mirjam Oldenhave, het eerste boek dat ze samen schrijven. Ik vind het een heel leuk boek.
Het boek gaat over een 13 jarig meisje Sonia en woont in een kostschool voor meisjes. Bij haar moeder kon ze niet wonen en haar vader heeft ze sinds haar derde niet meer gezien. Met een brief probeert ze weer in contact te komen met haar vader. Ze is heel blij als ze antwoord krijgt maar haar vader blijkt een alcoholist te zijn.
De manier waarop het boek geschreven is, is anders dan bij andere boeken. Het verhaal wordt in briefvorm geschreven. Ikzelf vind dit wel een leuke manier van lezen. Het hele boek bestaat uit brieven tussen Sonia en haar vader Ties.
De brieven tussen Sonia en Ties blijven het hele boek lang boeiend om te lezen.
In het boek ben je veel van Sonia en Ties te weten gekomen en dit vind ik knap dat je dat als schrijver zo goed kunt omschrijven.
Ik vind P.S. een heel leuk boek en ik denk dat het boek veel andere mensen zou aanspreken!
Maak jouw eigen website met JouwWeb