Niets zeggen!
Zakelijke gegevens
- De titel van het boek is: Niets zeggen!
- Naam van de auteur: Elly de Vries
- Uitgegeven door Sjaloom.
- Het boek is geschreven in 2006.
- Het boek heeft 158 bladzijdes.
Samenvatting
Mik zit in de eerste klas van de middelbare school. Hij is genderdysforisch maar verteld dit tegen niemand. Mik is bang dat hij daarmee gepest zou gaan worden en dat kinderen uit zijn klas hem gaan uitschelden. Mik en Thomas gingen na de basisschool naar dezelfde middelbare school. Sinds de basisschool wordt Mik al gepest door thomas. Thomas scheldt hem vaak uit voor homo maar hij weet niet dat hij genderdysforisch is.
Als de bel gaat, loopt Mik naar de deur en hij ziet dat Thomas in de deuropening staat. Thomas vraagt of Mik meegaat naar het Park samen met de neef van Thomas, Walter. Mik vindt het erg raar dat Thomas dit aan hem vraagt omdat hij al sinds de basisschool gepest wordt door hem. Mik gaat toch mee. Als ze eenmaal bij het park komen, gaan Thomas en Walter naast Mik lopen. Mik denkt dat Thomas en Walter dit allemaal goed bedoelen. Maar in een keer pakken Thomas en Walter Mik vast en binden hem vast en binden een doek voor zijn gezicht. Mik wordt mee gesleurd door Thomas naar een donker schuurtje. Ze gooien Mik erin en daarna schoppen ze Mik nog een paar keer na. Ook wordt Mik nog flink uitgescholden. De deur gaat dicht en Thomas en Walter laten Mik achter in het donkere schuurtje. Mik probeert alles doen, hij probeert te schreeuwen maar dit lukt niet omdat er een prop in zijn mond is geduwd. In het schuurtje is het donker en het stinkt er heel erg. Na lang proberen lukt het Mik om zijn handen los te krijgen. Hij haalt de prop uit zijn mond. Mik heeft er veel pijn. Mik ziet niks in het donkere schuurtje en voelt langs de muren totdat hij een deur vindt. Eenmaal de deur gevonden komt Mik erachter dat de deur op slot zit. Na hard trekken aan deur klapt de deur open. Als hij thuis komt komen zijn ouders bezorgd naar hem toe en vragen wat er gebeurd is. Mik durft niks tegen zijn ouders te zeggen en hij zegt dat hij heeft gevochten. Zijn vader is trots op hem want hij liever een normale jongen gehad die wilt vechten en voetballen maar daar houdt Mik niet van. Mik loopt snel naar boven zodat ze geen vragen meer gaan stellen.
Als hij de volgende dag op school komt, komt Meike naar hem toe. Meike zit bij Mik in de klas. Meike is verliefd op Mik maar dat heeft ze nog niet aan hem verteld. Meike vraagt bezorgd aan Mik wat er met hem was gebeurd, maar hij zegt dat er niets aan de hand is en dat hij alleen maar heeft gevochten. Meike gelooft dit niet, maar vraagt niet verder.
In de les moet de klas van Mik tweetallen maken. Meike bedenkt zich om Mik te vragen. Mik vindt dit goed en ze spreken af om na school samen huiswerk te gaan maken bij Mik thuis. Meike is erg blij dat zij met Mik huiswerk gaat maken bij Mik thuis. Meike heeft namelijk een weddenschap met haar vriendinnen Floor en Aggie. Ze hebben een weddenschap over wie er als eerste met een jongen zoent. Meike ziet het al helemaal voor zich dat zij die middag de weddenschap wint.
Als ze thuis zijn bij Mik gaan ze samen huiswerk maken. Na een tijdje vertellen Mik en Meike elkaar dat ze allebei een geheim hebben. Yes denkt Meike, misschien is Mik dus ook wel op mij verliefd. Mik zegt tegen Meike dat ze het niet door mag vertellen. En dan zegt Mik dat hij een jongen is in een meisjeslichaam. Hij verteld dat hij genderdyforisch is. Meike schrikt heel erg. Ze weet niet wat ze moet zeggen en doen. Ze pakt haar spullen en fiets hard weg. Mik probeerde haar nog achteraan te gaan maar hij wist ook niet wat hij moest doen.
Mik gaat naar zijn kamer en kijkt in de spiegel. Daarna gaat hij naar de kamer van zijn moeder. Hij pakt een jurk en bh van zijn moeder en trekt deze aan. Mik verkleed zich wel vaker als meisje omdat hij dan zichzelf voelt. Hij doet lippenstift op en kijkt nog een keer in de spiegel, nu voelt hij echt zichzelf. Mik gaat op zijn kamer zitten met z’n jurk aan en gaat muziek luisteren. Mik ligt in bed te denken aan Meike, hij hoopt dat Meike zijn geheim niet doorvertelt. Hij valt in slaap.
De volgende dag ziet Mik er tegen op om naar school te gaan. Als Mik aankomt bij de fietsenstalling kijkt hij rond of hij Meike ziet maar hij ziet haar niet. Onder de lessen kijkt Meike geen een keer naar Mik. Mik vraagt zich af op Meike nog steeds boos op hem zou zijn. In de pauze ziet Mik Meike naast Thomas staan. Mik hoop dat Meike niks zegt tegen Thomas. Thomas vraagt aan Meike wat ze van Mik vindt. Ze antwoord dat ze Mik een stomme jongen vindt. Thomas vraagt aan Meike of ze mee wilt doen met een grap met Mik. Meike vindt dit een goed idee want ze vindt Mik een rare jongen. Thomas legt zijn hand in de nek van Meike en ze vindt Thomas eigenlijk wel een leuke jongen. Thomas vertelt het idee tegen Meike. Meike moet bij hem aan bellen en vraagt of hij mee gaat naar de snackbar. Dan moet ze lopen tot aan de hoek bij de bosjes in het park. Daarna zou Thomas uit de bosjes springen en Mik laten schrikken. Meike vindt dit wel een goede idee omdat Mik haar ook heeft laten schrikken. Als de bel gaat, gaat Meike snel haar huis om haar spullen te pakken want ze heeft een afspraak met Thomas.
Meike gaat naar huis van Mik. Meike vraagt aan hem of hij mee gaat naar het park. Mik zegt dat hij eerst wil praten, maar Meike zegt dat ze dat altijd later nog kunnen doen.
Als ze door het park lopen komen er ineens 3 jongens uit de bosjes in plaats van alleen Thomas. De 3 jongens beginnen met vechten tegen Mik. Mik kan geen kant op. Meike krijgt hier toch een raar gevoel bij en gaat Mik helpen. Nu beginnen de 3 jongens ook tegen Meike.
Na een tijdje komen de broers van Mik langs en helpen Mik en Meike die met pijn op de grond liggen. Meike wordt naar het huis van Mik gebracht en daar wordt ze geholpen door zijn moeder.
De volgende dag maken Mik en Meike het goed. Ze gaan naar het huis van Meike. Mik was bang dat Meike zijn geheim tegen iemand zou zeggen. Maar ze praten lang en dan besluiten ze goede vrienden worden.
Over de auteur.
Elly de Vries is geboren op 12 december 1940 in Hooghalen. Ze groeide op als vierde kind van een gezin van vijf kinderen. Ze woonde toen in Drenthe. Toen ze 8 jaar was woonde ze in Zeist. Elly ging studeren in Utrecht en werkte in het onderwijs, eerst op een HAVO-VWO school, daarna op lerarenopleidingen. Nu is ze schrijfster. Haar eerste boek is Ik ben Marit (2003). Elly’s grootste hobby is fotografie.
Elly de Vries schrijft boeken voor volwassenen en jeugdboeken. Daarnaast schrijft ze columns, verhalen en gedichten.
Elly de Vries
Over het boek
- Op de voorkant van het boek staat een jongen met een wijsvinger voor zijn mond. Dit betekent dat je niets moet zeggen. Niets zeggen is ook de titel van het boek. In het boek gaat het erom dat Meike het geheim van Mik niet aan iemand verteld.
- Het boek is aan niemand opgedragen.
- Het verhaal speelt zich het meeste af op school en bij Mik thuis. School heeft veel met het verhaal te maken omdat Mik en Meike bij elkaar in de klas zitten. Mik’s huis heeft met het verhaal te maken omdat Meike bij Mik thuis huiswerk komt maken en dan vertelt Mik zijn geheim aan Meike. Verder wordt het verhaal afgespeeld bij Meike thuis en buiten in het park.
- Het verhaal is geschreven van uit 2 kanten. De kant van Mik en de kant van Meike. Doordat het verhaal is geschreven uit 2 kanten weet je precies wat Mik en Meike over elkaar denken en wat ze vinden van wat er allemaal gebeurt.
- Het verhaal heeft een gesloten einde omdat Mik en Meike vrienden worden.
Leeservaringen
Het onderwerp van het boek sprak me wel aan omdat ik nog nooit van die ziekte had gehoord. Het verhaal heeft me daardoor nieuwe kanten laten zien van het onderwerp.
Door het verhaal ben ik niet aan het denken gezet.
Ik had wel verwacht dat Mik en Meike aan het eind van het verhaal goede vrienden werden.
Ik heb nog nooit een andere verhaal over dit onderwerp gelezen, ik had nog nooit van deze ziekte gehoord.
Het verhaal bevat genoeg gebeurtenissen om mij het te blijven boeien omdat Mik steeds in andere situaties terecht kwam.
Er zit genoeg tempo in het verhaal.
Ik vind de gebeurtenissen wel verrassend omdat je denkt dat het anders af zou lopen.
Ik heb zelf nog nooit iets mee gemaakt wat lijkt op deze gebeurtenissen.
Mik is iemand die voor je gaat leven in het verhaal omdat hij die ziekte heeft en probeert dat niemand dit te weten komt.
Ik kan me goed verplaatsen in de problemen van Mik omdat hij bang is dat hij door de kinderen op school bang is om gepest te worden.
In het verhaal komt je genoeg van de hoofdpersoon te weten om hem te begrijpen.
Ik vind vreemd in het verhaal dat hij ondanks hij gepest wordt toch mee gaat naar het park.
De gebeurtenissen volgen elkaar logisch op.
Het verhaal is wel spannend opgebouwd omdat je niet weet wat er gaat gebeuren als Mik in een donker schuurtje terecht komt.
Het verhaal heeft een goed slot dat past bij de beschreven gebeurtenissen omdat Mik en Meike goede vrienden worden na dat Meike erg is geschrokken naar de ziekte van Mik.
Het is een makkelijk verhaal om te lezen. Het taalgebruik is makkelijk.
Het verhaal bevat weinig moeilijke woorden en hierdoor zijn de zinnen makkelijk te lezen.
Verwerkingsopdracht
Beschrijf wat het probleem van de hoofdpersoon is, hoe deze in de loop van het verhaal verandert en hoe het staat met dit probleem aan het eind van het verhaal.
Mik is een jongen in een meisjeslichaam. Dit wordt genderdysforisch genoemd. Sinds de basisschool wordt Mik al gepest door Thomas. Toevallig gingen ze ook naar dezelfde middelbare school.
Niemand weet van Mik dat hij genderdysforisch is.
Als Meike en Mik samen huiswerk gaan maken vertelt Mik zijn geheim aan Meike dat hij niet zomaar een jongen is. Meike schrikt hier heel erg van.
Mik is erg bang dat Meike zijn geheim aan iemand vertelt.
Aan het eind van het verhaal worden Mik en Meike goede vrienden en vertelt Meike het geheim van Mik niet door.
Maak jouw eigen website met JouwWeb